Tanösvények


A tanösvény a bányató környékén vezet végig, alapvetően az ásványgyűjtésre, a különleges panorámára, a víz közelségére, illetve a bányaterület kőzeteinek bemutatására épít. A tanösvény bemutatja és megjelöli a földtanilag, régészetileg vagy csupán látvány szempontjából fontos és érdekes pontokat.

Az útvonal részeként kilátó pontok, információs táblák, padok, valamint mobil stég kerültek elhelyezésre. 

Az igen szép mesterséges-természeti környezetben elhelyezett markáns építészeti együttes védi és bemutatja a lelőhelyet, új szempontú és az eredeti helyen kiépített infrastruktúrával fogadja a látogatókat.

 

 

 

Megközelítés

A körforgalomból kilépve egyenesen haladunk, amíg nem találkozunk a "Rudapithecus Látványtár -->" felirattal, valamint egy behajtani tilos táblával. Ezen az úton haladunk tovább!

A következő kereszteződésnél található a parkoló, ill. ismertető tábla, térképpel ellátva. Ekkor a kép alján látható P (parkoló) ponton állunk!

Információs tábla 

Ha a parkolóból balra indulunk, a tóhoz jutunk el, valamint a D kilátóponthoz.

A parkolóból egyenesen továbbhaladva Alsótelekes irányába, szintén a fenti képet ábrázoló térképet/táblát figyeljük, ugyanis ennél a táblánál kell balra fordulnunk, mind a Látványtár, mind a tó megközelítése esetén! 

Ha a Látványtárhoz akarunk eljutni, a bal kanyart követő első lehetőségnél szintén balra fordulunk, ha azonban a tavat, stégeket és a kilátópontokat akarjuk megtekinteni, haladjunk egyenesen!