Utazás a múltba – svájci forrásból bővül a rudabányai ősleletek otthona

A településen a 72 millió forintból megvalósuló projektelem során két épület kerül felújításra: korszerűsítik a városközpontban található régi óvodát, illetve hagyományőrző tájház funkcióval töltik meg a Gvadányi utcában található autentikus parasztházat. Emellett néhány kiegészítő beruházás is megtörténik: kijelölik a híres leletekre épülő helyi tematikus útvonalat, és egyebek mellett egy, a 10 millió évvel ezelőtti állatvilágot megidéző szoborparkot is létrehoznak.

Turisztikai attrakciók kellenek

Rudabányát, mint Európa egyik legrégibb bányahelyét 1299 óta tartják nyílván, ahonnan számos, a Kárpát-medencében előkerült neves lelet alapanyaga származik. Nevét valószínűsíthetően a szlávoktól kaphatta, hiszen a Krisztus utáni hetedik, nyolcadik században a Ruda szó vasércet jelentett.
Mint köztudott, Rudabányán találhatóak meg a több mint 10 millió éves Rudapithecus hungaricus maradványok, amelyek az emberré válás korai szakaszának világszerte ismert fontos elemei. A méltán neves leletekre építve szeretné a város és a térség még inkább fellendíteni a turizmust, és vonzó attrakciókkal, új funkciókkal is megtölteni a már meglévő épületeket.

A korábban óvodaként működő önkormányzati épület kívül-belül megújul a projekt során: tetőszerkezet-csere, szigetelés, festés, burkolás, épületgépészeti felújítás, elektromos rendszer-, fűtés-, víz-, szennyvízhálózat-korszerűsítés történik meg, emellett pedig új vizesblokkok és kiszolgálóhelyiségek kerülnek kialakításra. Az épület környéke is esztétikusabbá válik, új beton térkőburkolatot kap. A felújítást követően az épület látogatóközpontként funkcionál majd, itt kerül bemutatásra a híres rudabányai leletek egy része. Ráadásul az egész környéket egy igazi szabadidő komplexummá szeretnék fejleszteni a rudabányaiak, aktív sportolási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítva az ideérkező vendégek számára.

A projekt másik új funkciót elnyerő épülete a Gvadányi József utcában található egykori parasztház. Itt elsősorban olyan jellegű állagmegóvás a feladat, hogy a tájház egy 19. századi bányászlakás legjellegzetesebb vonásait viselje magán, kívül-belül egyaránt. A fejlesztéshez kapcsolódva a teljes körű akadálymentesítés is megtörténik, illetve egy új vizesblokkot is kialakítanak. A beruházás előreláthatólag augusztus végén zárul.

2013 tavaszán kezdődött el az a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló több éves nagyprojekt, mely a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címet viseli. Ennek részeként a gesztortelepülés, Kazincbarcika három kistérségi településsel – Bánhorváti, Rudabánya, Sajókaza – együttműködve valósítja meg fejlesztési programjait 1,5 milliárd forint támogatási összegből.

A program keretében Bánhorvátiban már 2014 tavaszán átadásra került az első támogatott projektelem. Most folytatásként a rudabányai, majd a sajókazai és a kazincbarcikai beruházás is elkezdődik a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával. 



Weboldalunk folyamatosan feltöltés alatt áll, így érdemes visszatérni friss információkért!

Nyelv

Újdonságok

Előzetes bejelentkezés után látogatható! Hétköznap 8:00-15:00ig akár csak családok részére is nyitvatartunk. Hétvégén pedig 20 fő feletti csoportoknál tartunk nyitva. Bejelentkezni az alábbi telefonszámon lehet: 0630/9427303
A Majomszigeten kialakított Látványtárban megtekinthető a világ egyik legjelentősebb őslénytelepének bemutató szelvénye. A Majomszigetnek elnevezett terület hazánk egyik legértékesebb őslénytani lelőhelye, hiszen 1965-ben itt találtak rá a több mint 1
Honlapunkon nyomon követhetik a beruházás menetét, illetve a korábbi tudományos kutatásokat, az eredményeket bemutató anyagot tekinthetnek majd meg. A projekt megvalósítását követően pedig várjuk Rudabányára, hogy személyesen is megismerkedhessen ezzel a